top of page
Yazarın fotoğrafıDeniz Değerli

Neden Şükretmek Bu Kadar Önemli?

Yazılarımda, seanslarımda, workshop'larımda danışanlarımın ve takipçilerimin benden duymaktan sıkıldığı ancak benim onları sıkmayı göze alarak sonsuza kadar bahsedeceğim şükretmek üzerine bir yazı yazacağımın sözünü daha önceki yazılarımda vermiştim. Bugün o sözü tutma zamanı. Ne anlatırsam, konu ne olursa olsun neden düzenli şükür egzersizi önerisiyle karşınıza geldiğimi özetlemeye çalışacağım. Bu arada ben "şükür" kelimesini dolu dolu telaffuz edilen bir kelime olduğu için tercih ediyorum ancak siz bunun yerine "teşekkür" ya da "minnet" kelimelerini de tercih edebilirsiniz.


Mevcut durumunuzla barışmanızı, hedeflerinize odaklanmanızı sağlar.

Hedeflerimize ulaşmanın ilk şartı mevcut durumumuzla barışmaktır, bunu hep söylüyorum. Şu anki şartlarımızı kabullenip, bunlara minnettar olmayı öğrenmeden odağımızı hedefimize ve bununla ilgili planlamamıza vermemiz, olacağına dair inancımızı güçlendirmemiz çok zor çünkü bu durumda odağımız hep şu anda nelerin yolunda gitmediğinde olacak. Mevcut durumunuzla ve şartlarınızla barışmak "Yarım saat düşündüm, evet kabul ediyorum şu anda da her şey süper, hadi şimdi istediğim olsun." şeklinde kendini kandırarak olmuyor elbette. Gerçekten şu anki hayatımızla, şartlarımızla, duygularımızla barışmak ve hatta minnet duymak (eğer buna alışık değilsek) hiç de kolay olmayan bir süreç. Bu yüzden günlük pratiklere ihtiyacınız var. Bilgi tek başına çok bir şey ifade etmez, deneyimle onun hayatınızı değiştirmesini sağlayabilirsiniz. İşte bu noktada şükür egzersizi çok faydalı. Her gün düzenli 10 ayrı şükür maddeniz olsun. Bu size en kötü günde bile gerçekleşen güzel şeylere odaklanabilme yeteneği kazandıracak.


Küçük zaferleri kutlamayı öğretir.

Hedeflere ulaşmayı kolaylaştıran, hep anlattığımız diğer bir alışkanlık ne? Küçük zaferleri kutlamak. Bu da sonuç değil süreç odaklı olarak, yoldan keyif alarak mümkün. Küçük zaferleri kutlayabilmeyi geçtim, çoğumuz onları fark etmiyoruz bile. Örneğin o gün bütün odağınız yeterli paranız olmadığındaysa, sabah size arkadaşınızın ısmarladığı kahvaltıyı, sevgilinizden duyduğunuz çok tatlı bir sözü, o gün spor yaparak sağlığınıza yaptığınız katkıyı hatırlamayacaksınız bile. O güne "berbat" etiketi yapıştırıp geçeceksiniz. Oysa her gün şükredecek 10 detay bulmaya kendimizi zorlamamız işte o küçük güzellikleri ve zaferleri görmeye başlamanızı sağlayacak. Olayları ve durumları değerlendiren filtremizi doğru bir filtreyle değiştirmeye başlayacağız. Ve inanın ilk günlerde şükredecek şey bulmaya zorlansanız da her gün düzenli yaptığınız takdirde çok kısa sürede o 10 madde kendi kendine 20'lere 30'lara çıkacak.


Olumlu şeyleri fark etme alışkanlığı kazandırır, farkında olmadığınız fırsatları görünür kılar.

Tek bir gün dahi ara vermeden düzenli şükredip bunu sağlam bir alışkanlık haline getirdiğinizde ise hayatınızdaki olumlu şeylere odaklanma yeteneği kazanacaksınız. Bu da zihninizi "hayatta kal" modundan daha uzun süre uzak tutacağı için normalde görmediğiniz birçok fırsatı görmeye başlayacaksınız. Olumsuz düşüncelere boğulduğumuz zaman kortizol seviyemiz yükselir ve beden alarma geçer. O sırada ilkel beynimizin tek odağı hayatta kalmaktır. Dolayısıyla diğer tüm fonksiyonları sınırlar, seçenekler ve fırsatları görmez hale gelirsiniz. Bu yüzden düzenli şükrederek, fırsatların mümkün olduğu kadar farkında olarak yaşamamız önemli. Samimi bir şekilde minnettarlığımızı ifade ettiğimizde veya biri bize minnettarlığını ifade ettiğinde dopamin ve serotonin salgılıyoruz. Yani hem kendimizi daha iyi hissediyoruz hem de hedeflerimize giden yolda motivasyonumuzu yüksek tutmayı başarıyoruz.


Sizi bekleyen önemli bir tuzak var.

Şükretmeye başladığımızda olumsuz düşünmeye, sürekli şikayet etmeye alışmışsak bu rutin ilk günlerde çok zor oluyor. Şükredecek hiçbir şey bulamıyoruz ya da ancak 1-2 şey aklımıza geliyor. Hiç sorun değil. Yalnız değilsiniz. Başlangıçta herkes farklı seviyelerde zorlanıyor. Önemli olan tek bir gün dahi bu egzersize ara vermemek. Buna kendinizi zorladığınızda ne kadar hızlı durumun değiştiğine inanamayacaksınız. İlk günlerin zorluğunu atlattığınızda sizi ilerleyen günlerde bir tuzak daha bekliyor. Bilinçaltı iyi veya kötü ayırt etmeksizin sizi hep bulunduğunuz durumda, eski alışkanlıklarınızda tutma eğiliminde olduğundan size yeni rutininiz alışkanlığa dönüşmeden hemen önce son kozlarını oynar. Şükretmek yine çok zorlaşır, içinizden gelmez. Eğer bu isteksizlik şükretme rutininize başladıktan birkaç hafta sonra birdenbire kendini gösterdiyse kendinizi kutlayın, şükretme alışkanlığı kazanmak üzeresiniz. Tek yapmanız gereken bu aniden çöken isteksizliğin sebebini bilmenin gücüyle durmadan devam etmek.


Çok güçlü bir araç: Başkası adına şükretmek

Diyelim bunun son kozlar olduğunun bilincindesiniz ama gerçekten devam edecek gücü bulamıyorsunuz kendinizde, toparlayamıyorsunuz bir türlü kendinizi. Hemen iyi niyetinize güvendiğiniz ve hayatınıza dair pek çok şey bilen bir dostunuzdan sizin adınıza şükretmesini isteyin. Evet, size sizin ağzınızdan bir şükür listesi yazsın. Kişisel gelişimle neredeyse benim kadar ilgilenen ve son yıllarda hayatını değiştirmeyi başarmış 3 arkadaşımın daha içinde bulunduğu 4 kişilik bir arkadaş grubum var. Ne zaman birimiz şükredecek ya da herhangi bir konuda adım atacak motivasyonu bulamazsa o gün hemen bir diğerimiz onun adına şükredip, dışarıdan bir göz olarak aslında her zaman şükredecek bir şeyleri olduğunu gösterir. Bu gerçekten çok işe yarıyor.


Destek grubu sizi ayakta tutar.

Şükür egzersizlerinize bu alışkanlığı kazanmaya istekli 2-3 arkadaşınızla beraber başlamanız ve birbirinizi desteklemeniz işi çok kolaylaştıracaktır. Ben ve az önce bahsettiğim 3 arkadaşım şükürlerimizi her gün WhatsApp grubumuzda yazıyoruz. Bazen birbirimizin şükürlerinden ilham alıyoruz bazen de gün bitmeden şükürlerini yazmayan biri varsa hemen o kişi adına şükrediyoruz. Bu inanılmaz bir motivasyon sağlıyor. Kendi kabuğumuza çekilip olumsuz gelişmelere günlerce odaklanmamızı engelliyor.


Doğru şükür egzersizi nasıl yapılır?

1 - Her gün, büyük bir kararlılıkla, tek bir gün dahi ara vermeden, "Çok yorgunum." "Çok yoğunum.", "Çok mutsuzum." ya da "Harika bir gündü zaten bugün yapmasam da olur." gibi bahanelere sığınmadan hayatınızda var olan ve tatmin duyduğunuz en az 10 şeye şükredin. Yüksek sesle yapmak etkilidir ama daha iyisi yazarak yapmaktır. Hatta en iyisi bitişik el yazısı ile yapmaktır.


2 - Şükürleriniz içten olmalı. Her gün şükrettiğiniz evinize o gün şükretmek içinizden gelmiyorsa etmeyin. Kendinize dürüst olun, zorlamayın. Dün şükrettiğiniz şeye bugün tekrar şükredebilirsiniz. İşiniz, aileniz, eviniz gibi devamlılığı olan şeylere her gün de şükredebilirsiniz. Ya da geçen hafta olan bir şeye hala minnettarlık hissediyorsanız, onları da şükür listeniz dahil etmeye devam edebilirsiniz. Ancak mutlaka o günden de bir şeyler dahil etmeye çalışın listenize.


3- Şükürlerinize mümkün olduğu kadar detay ve his katmaya çalışın. Şükrederken gerçekten hissetmeniz ve duygularınızla minnettarlığı büyütmeniz daha çok işe yaramasını sağlayacaktır. Örneğin "Evim için şükrediyorum" yerine "Her sabah keyifle, sağlıkla uyandığım sıcacık evim için şükrediyorum.", "İlişkim için şükrediyorum." yerine "Keyif dolu, harika bir ilişkim olduğu için şükrediyorum". demek daha etkili olacaktır.


4 - Eğer hedeflerinizi gözünüzde yeterince detaylı canlandıramıyorsanız veya bunu yapmayı bir şekilde daha az tercih ediyorsanız şükür listenize henüz gerçekleşmemiş ama gerçekleşmesini istediğiniz gelişmeleri de gerçekleşmiş gibi yazabilirsiniz. Örneğin; taşınma sürecine girmek istiyorsanız "Tam aradığım gibi bir ev bulduğum için şükrediyorum". gibi...


5 - Olumsuz duyguları ve ifadeleri şükürlerinize dahil etmeyin. "Şu an hiç param yok ama olacağına inandığım için şükrediyorum.", "Bu kötü günde bile şükredebildiğime şükrediyorum.", "Herkesin gerçek yüzünü bir bir görebildiğim için şükrediyorum." gibi aslında olumsuz durumları odağa koyan ya da "Ayşe hayatımdan çıktığı için şükrediyorum, sahte insanlar hiç olmasın daha iyi" gibi kendinizi kandırdığınız ya da kandırmıyor olsanız bile aslında sizi yine negatifte tutan ifadeleri şükürlerinize dahil etmeyin. Bunlar yerine "Her zaman sınırsız olasılıklara inandığım için şükrediyorum.", "Her zaman bir çözüm olduğunu bildiğim için şükrediyorum". "Ben dönüştükçe çevrem de buna uygun olarak şekillendiği için şükrediyorum." gibi pozitif ifadeler kullanmaya gayret gösterin.


6 - Hayatınızda her şey yolunda girdiğinde artık bu egzersize ihtiyacınız yokmuş gibi hissedebilirsiniz. Geçmişte ben de bu tuzağa düştüm. Alışkanlıkları kazanmak zor, kaybetmek kolaydır. Bu tuzağın farkında olun ve en iyi gününüzde de en kötü gününüzde de ısrarla egzersizinizi yapmaya istikrarla devam edin.


Şükür dolu bir gün olsun :)

Comments


bottom of page